Biztosan hallottad már a mondást, mely szerint „napi egy alma az orvost távol tartja”. Nos, ez nem is áll annyira messze az igazságtól. Az alma minden része jótékony hatású, ráadásul remek vitamin és ásványi anyag forrás.

Ami viszont még ennél is fontosabb, hogy nagy mennyiségben tartalmaz egy pektin nevű anyagot, amely rendkívül jótékony hatású a beleinkre nézve. Ezért is javasolják, hogy hasmenés vagy székrekedés esetén egyél meg egy-két szem almát.

Na de mi is az az alma pektin egyáltalán?

A pektin egyfajta rost a növények sejtfalaiban, amely a növényi részek szilárdságát adja. A legtöbb növény sejtjeiben megtalálható, azonban bizonyos zöldségek és gyümölcsök nagyobb mennyiségben tartalmazzák. Ilyen pektinben gazdag gyümölcs az alma is. Az alma pépjének nagyjából 15–20% -át pektin alkotja.

Miért is jó nekünk az alma pektin?

Ennek a rostanyagnak a legfőbb tulajdonsága, hogy nagy mennyiségű vizet képes felvenni. Az alma pektin egy vízoldékony rostanyag, a tápcsatornában felvett vízzel gél szerű anyagot képez.

Ezzel tömeget ad a székletnek és segít kiüríteni a méreg- és salakanyagokat. Mivel az immunrendszerünk jelentős része a beleinkben található, ezért az alma pektin ezzel az egyszerű mechanizmussal számos egészségügyi problémától megszabadíthat bennünket.

Az alma pektin 8 jótékony hatása a szervezetre

1. Elősegíti bélrendszer egészségét

Az alma pektin egyfajta prebiotikumnak tekinthető, mivel tápanyagul szolgál a bélben található hasznos baktériumoknak, ezáltal segíti azok szaporodását és aktivitását. Így járul hozzá az egészséges bélflóra fenntartásához, az immunrendszer erősítéséhez. Emellett védi a bél nyálkahártyáját, csökkenti a bélben jelentkező gyulladásokat, fekélyeket.

2. Enyhíti a hasmenést és a székrekedést

Modern társadalmunkban a székrekedés és a hasmenés gyakori panasz. Az emberek körülbelül 14% -a küzd krónikus székrekedéssel. Az egészség szempontjából mind a gyakori hasmenés, mind a krónikus székrekedés hátrányos.

Hatásukra a bélflóra felborul, gyulladások, fekélyek alakulhatnak ki az érzékeny bélfalon. A tápanyagok felszívódása romlik, így a szervezet vitamin- és ásványi anyag hiányban szenvedhet.

Az alma pektin enyhítheti mind a hasmenést, mind a székrekedést. Gélképző rostként a pektin könnyen felszívja a vizet, így enyhíti a hasmenést. Ugyanakkor tömeget ad a székletnek, beindítja a normál bélmozgást, így székrekedés esetén megkönnyíti a széklet kiürítését. Ennek hatására nő a komfortérzetünk, visszatér az étvágyunk, csökken a fáradság és a levertség érzése.

3. Segítheti a fogyást

Az alma pektin nagyon hasznos támogatója a fogyókúrának. Már a gyomorban lévő folyadékokkal elegyedve gélesedni kezd, kitölti a gyomrot, így hamar jóllakottság érzetét kelti. Ennek köszönhetően kevesebb ételt fogyaszthatunk és ritkábban leszünk éhesek. Ugyanakkor a diétázók többsége a kevesebb élelmiszer bevitelével gyakran szenvednek vitaminhiányban. Az alma pektin vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, ezért segít helyreállítani a diéta során fellépő vitaminhiányt is.

4. Támogatja a szív- és érrendszer egészségét

Ez az anyag kötődik a vékonybélben lévő epesavakhoz, amelyek hozzájárulhatnak a koleszterinszint csökkentéséhez. Egy vizsgálatban igazolták, hogy az alma pektin 5-16%-kal csökkentette a vizsgálatban résztvevők koleszterinszintjét. Ez fontos, mivel az össz- és az LDL (rossz) koleszterinszint emelkedett szintje a szívbetegségek egyik fő kockázati tényezője. Az alma pektin jótékony hatással van a vérnyomásra is, javítja a perifériás keringést.

Tisztítja az érfalakat, ezáltal javul a keringés, a szervek vérellátottsága, csökken a koszorúér meszesedésének kockázata.

5. Javíthatja a vas felszívódását

Néhány kutatás kimutatta, hogy az alma pektin javíthatja a vasfelvételt. A vas nélkülözhetetlen ásványi anyag, amely oxigént szállít az egész testben és segíti a vérképzést. Ez különösen fontos lehet a vérszegénységben szenvedők számára, akiknél a vashiány állandó gyengeséget és fáradékonyságot okoz.

A menstruáló nőknél, illetve a vegán vagy vegetáriánus étrendet követőknél különösen nagy a vashiány kockázata. Nekik mindenképpen érdemes megfontolni, hogy a vaspótlás mellett esetleg alma pektint is fogyasszanak.

6. Alma pektin rák megelőzésére

Az alma pektin rendszeres fogyasztása nagy mértékben hozzájárulhat a bélrák kockázatának csökkentéséhez, ugyanis növeli egy butirát nevű vegyület szintjét. A butirtát egy olyan anyagcsere termék, amelynek fontos feladat jut a bélnyálkahártya egészségének megőrzésében és fenntartásában.

Az alma pektinben lévő polifenolok és ballasztanyagok segítik a bélsejtekben a méregtelenítő enzimek termelődését, amelyek a rákot előidéző káros anyagokat elpusztítják.

7. Csökkenti az allergia tüneteit

Az allergiás reakciót a szervezetben felszaporodó hisztamin idézi elő, amelyet egy allergén anyag vált ki. Az alma pektin rendszeres fogyasztása azonban elősegíti a hisztamin mennyiségének csökkentését és normál szinten tartását, így a kellemetlen allergiás tünetek is enyhülhetnek.
 
8. Vitaminban dús tápanyag

Magas A-, B- és C-vitamin tartalma mellett számos ásványi anyagban is bővelkedik, mint például kalcium, magnézium, foszfor, vas és kálium. Ennek köszönhetően nagyban támogatja az immunvédekezésünket. Fogyókúrázóknak vagy rendszertelenül táplálkozóknak különösen ajánlott az alma pektin, a vitaminok és ásványi anyagok pótlására.