Mi az a közönséges bojtorján?

A közönséges bojtorjánt szinte mindenki ismeri, de lehetséges, hogy nem ezen a néven.

A növénynek ugyanis számos népi elnevezése van, például:

Lapu, útszéli lapu, keserű lapu
Ragadvány, ragadáncs
Buzogáncs
Nagybojtorján

Eredetileg Európa és Ázsia mérsékelt égövi részéről származik, de manapság szinte az egész világon elterjedt, Észak- és Dél-Amerikába is behurcolták.

Kétnyári növény, melyből a második évben virágzik. 30-60 cm hosszú fekete külsejű, fehér belsejű karószerű gyökere van, amely első évben ízletes, ropogós.

Japánban éppen ezért már több, mint ezer éve használják főzéshez.

A bojtorjángyökér tartalmazza a legtöbb gyógyhatású hatóanyagot. Második évben virágzáskor azonban üregessé, majd pudvássá válik, ilyenkor már nem érdemes felhasználni.

A közönséges bojtorján levele hatalmas, akár 50 cm átmérőjűre is megnőhet.

Ehető, de íze keserű, úgyhogy inkább a friss hajtásokat fogyasztják a világ különböző területein.

Bíborvörös, vagy rózsaszín fészekvirágzata kampós, horgos végű hátrafelé görbülő fészekpikkelyekkel rendelkezik, amelyek előszeretettel kapaszkodnak a ruházatba.

Ennek köszönheti a bogáncshoz hasonlító népi elnevezéseket is.

A közönséges bojtorján hatása
A bojtorján rengeteg ásványi anyagot, vitamint és egyéb hatóanyagot tartalmaz.

A legtöbb hatóanyag a gyökérben található.

A bojtorjángyökér hatóanyagai:

Arktiopikrin (kiváló baktérium, gombaölő és fertőtlenítő hatású anyag bőrbetegségekre)
Lignánok, nyálkák, tanninok
Többszörösen telítetlen fenolsavak
Inulin
Klorogén-, és kávésav
Vitaminok: B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B12-, C- és E-vitamin

Ásványi anyagok: réz, vas, mangán, magnézium, foszfor, kálium, kalcium és cink

A benne található nagyszámú hatóanyagnak köszönhetően a közönséges bojtorján sokoldalúan felhasználható külsőleg és belsőleg is.

A közönséges bojtorján hatásai belsőleg

A közönséges bojtorján antibiotikus és fertőtlenítő hatásának köszönhetően felhasználható a húgyutak, vese és a vastagbél fertőzéses megbetegedéseinél, de még a torok- és mandulagyulladás is csillapítható vele.

Magas káliumtartalmának köszönhetően segít megelőzni az érelmeszesedést, sőt az infarktus és stroke kialakulásának kockázatát is csökkenti.

Méregtelenítő, vértisztító tulajdonsága miatt előszeretettel használják méregtelenítő kúra során, amit vízhajtó tulajdonsága is elősegít.

Támogatja az egészséges bélflóra kialakulását is, hiszen a benne található inulin egy prebiotikum, azaz a bélflóra jótékony hatású baktériumainak tápláléka.

Magas rosttartalma ösztönzi az emésztést, keserűanyag tartalma pedig serkenti az emésztőnedvek termelődését, így megakadályozva a puffadás, székrekedés kialakulását.