Gyógyhatása
A mezei katáng, más néven katángkóró vagy egyszerűen katáng az őszirózsafélék családjába tartozó növényfaj.
Vadcikóriaként is ismert, mivel nemesített változata a cikória.
A növénynek szinte minden részét felhasználja a népgyógyászat.
Fogyasztása ajánlott emésztési zavarok esetén, mert keserűanyag tartalma által kiváló gyomorerősítő, serkenti az étvágyat és a gyomor emésztőnedv-termelését.
Csökkenti a gyomor- és bélnyálkahártya-gyulladást (hurutosodást), és gyomorrontás, felfúvódás esetén is nagyszerű választás.
Elősegíti a bélfalakra rakódott zsírok távozását, amelyek puffadást eredményezhetnek.
Candida esetén támogatja a bélflóra természetes egyensúlyának helyreállását.
A leveleiből készített forrázat enyhe hashajtó.
Intenzív lép- és májtisztító, rendszeres fogyasztásával csökkenthető a máj zsírosodása és gyulladása.
Fokozza az epetermelést, kúraszerűen alkalmazva oldja az epekövet és segíti az epehomok távozását.
Vesetisztító és enyhe vízhajtó, ezért ödémásodás esetén is előnyös a fogyasztása.
Csökkenti a vér koleszterinszintjét.
A mezei katáng termesztett (cikória) gyökérnek magas az inulintartalma, melyet pótkávé készítésére használnak fel.
Székrekedésre való hajlam esetén kíméletes szer. Hosszú időn át használható a megadott napi adagnak megfelelően elkészítve.
Cukorbetegség elleni teakeverékek alkotórésze, magas vérnyomás esetén is ajánlják.
Állapotok, amelyekben ajánlott:
epekő
gyomorfekély
magas koleszterinszint
magas vércukorszint
felfúvódás
puffadás
bélrenyheség
gyomorrontás
bélgombásodás
szorulás
fejfájás
megfázás
influenza
stressz
hipochondria
kóros soványság
ekcéma
bőrkiütések
kötőhártya-gyulladás
Ellenjavallat:
Nem mutattak ki mérgező hatást tartós fogyasztása estén sem. Nem ajánlott a fogyasztása azoknak, akik hajlamosak a kiszáradásra és a magas gyomorsavtermelésre.
Mezei katáng gyógyhatása:
Étvágyjavító, emésztésfokozó, gyulladáscsökkentő, vízhajtó, méregtelenítő, vértisztító, lázcsillapító, epehajtó, enyhe hashajtó, tisztítja a májat, a lépet és a vesét.
Hatóanyagai: a gyökérben fruktóz, inulin, pektin, cseranyagok, tejnedv, gyanta, intibin, pentozán, kolin, gumi található, a hajtásban pedig inulin, fruktóz, kolin, gyanta, cianidin származék és keserű anyag.
Népies neve: katángkóró, cikória, mezei kék liliom, bodácskóró, nagyapó füve, napranéző
Angol neve: common chicory
Hasznos része: A mezei katáng gyökere és virágja felhasználható. hajtásvége is.
Mezei Katáng története:
Az antik gyógyászatban is elterjedt növény volt, nemcsak ismerték és megbecsülték, hanem rendszeresen alkalmazták is, főleg emésztéssel kapcsolatos problémák orvoslására.
Galénosz, akit a „gladiátorok orvosának” neveztek, előszeretettel használta a katángkórót máj-és gyomorproblémák felmerülésekor, az ókori egyiptomiak körében pedig konyhanövénykén terjedt el.
A kelta mítoszvilág egyik legismertebb karakteréhez, Freya istennőhöz kapcsolható.
Freya a szerelem, a szexualitás és a termékenység Ván istennője a skandináv mitológiában.
Legtöbbször erdei macskák által húzott szekerén ábrázolják, alakja többször felbukkan a legendák alapját képező Edda-énekekben.
Házastársa Odr, akivel két közös lányuk született. A mítosz szerint Freya istennő az út mentén várta haza urát, s közben aranykönnyeket hullatott.
Ezeknek a könnyeknek a nyomán nőtt ki a földből a mezei katáng, ami így a hűség, a barátság és a megértés szimbólumává vált.
A népi gyógyászat a mezei katángot használta étvágytalanság ellen, de népszerű volt vizelethajtó hatása miatt is.
Egy angol népmese fontos elemét is képezi, ami szerint a katángkóró virágának szép színét egy kedvese után síró leány szemének színe miatt kapta.
Gyökeréből kávépótlószer készíthető, ezért külön erre a célra nemesítették a cikóriakatángot (Cichorium intybus var. sativum), ami a mezei katáng egyik alfaja.
Főként a világháborúk éveiben vették nagy hasznát a cikóriakatángnak, hiszen akkoriban a kávé méregdrága és fellelhetetlen árucikknek számított, a cikóriakávé viszont könnyen és olcsón előállítható volt.
Mezei katáng gyűjtése, szedése, tárolása:
A katángkóró részeit különböző időintervallumokban érdemes gyűjteni.
A gyökérzetét tavasszal és ősszel, a magját kora ősszel, száraz, meleg időben ajánlott szüretelni, leveleit, virágát és szárát azonban folyamatosan szedhetjük tavasztól egészen késő őszig.
A szedést követően szárítást igényel napfénytől védett helyen.
Katángkóró botanikai leírása:
Ázsia nyugati területein, Európában és Afrika északi részén őshonos, de manapság már a világ legtöbb részén megtalálható.
A fészkesek (Asteraceae) családjába tartozó, évelő növény. Kedvelt élőhelyei az útmenti árkok, a legelők és az árterek.
Gyökértörzse rövid és függőleges, szára pedig magas és merev. Tőlevelei kacúrosak, a szárlevelei pedig tojásdadok és gyakran szélesedők.
A virágok a felső levelek hónaljában képződnek egyenként vagy kettesével, színük pedig lehet kék, rózsaszín vagy fehér. Termése kaszattermés.
Előszeretettel ültetik virágórákba, hiszen a mezei katáng meghatározott időben, a reggeli órákban nyílik, és 5 óra múlva be is zárul.
Ez Magyarországon nagyjából reggel 6 órát jelent.
Felhasználhatósága
Katángkóróból készített borogatás segítségével lelohasztható a végtagok dagadása, friss levének felhasználásával pedig kezelhetők a gyulladt, mérges pattanások, gyógyíthatók a kelések és az elfertőződött felszíni sebek is.
Kamillával és szemvidító fűvel kombinált forrázatával borogatható a szemkörnyék ödémás feldagadása, a szem kivörösödése és a kötőhártya gyulladása.