Gyógyhatása

A mezei katáng, más néven katángkóró vagy egyszerűen katáng az őszirózsafélék családjába tartozó növényfaj.

Vadcikóriaként is ismert, mivel nemesített változata a cikória.

A növénynek szinte minden részét felhasználja a népgyógyászat.

Fogyasztása ajánlott emésztési zavarok esetén, mert keserűanyag tartalma által kiváló gyomorerősítő, serkenti az étvágyat és a gyomor emésztőnedv-termelését.

Csökkenti a gyomor- és bélnyálkahártya-gyulladást (hurutosodást), és gyomorrontás, felfúvódás esetén is nagyszerű választás.

Elősegíti a bélfalakra rakódott zsírok távozását, amelyek puffadást eredményezhetnek.

Candida esetén támogatja a bélflóra természetes egyensúlyának helyreállását.

A leveleiből készített forrázat enyhe hashajtó.

Intenzív lép- és májtisztító, rendszeres fogyasztásával csökkenthető a máj zsírosodása és gyulladása.

Fokozza az epetermelést, kúraszerűen alkalmazva oldja az epekövet és segíti az epehomok távozását.

Vesetisztító és enyhe vízhajtó, ezért ödémásodás esetén is előnyös a fogyasztása.

Csökkenti a vér koleszterinszintjét.

A mezei katáng termesztett (cikória) gyökérnek magas az inulintartalma, melyet pótkávé készítésére használnak fel.

Székrekedésre való hajlam esetén kíméletes szer. Hosszú időn át használható a megadott napi adagnak megfelelően elkészítve.

Cukorbetegség elleni teakeverékek alkotórésze, magas vérnyomás esetén is ajánlják.

Állapotok, amelyekben ajánlott:

epekő
gyomorfekély
magas koleszterinszint
magas vércukorszint
felfúvódás
puffadás
bélrenyheség
gyomorrontás
bélgombásodás
szorulás
fejfájás
megfázás
influenza
stressz
hipochondria
kóros soványság
ekcéma
bőrkiütések
kötőhártya-gyulladás

Ellenjavallat:

Nem mutattak ki mérgező hatást tartós fogyasztása estén sem. Nem ajánlott a fogyasztása azoknak, akik hajlamosak a kiszáradásra és a magas gyomorsavtermelésre.

Mezei katáng gyógyhatása:

Étvágyjavító, emésztésfokozó, gyulladáscsökkentő, vízhajtó, méregtelenítő, vértisztító, lázcsillapító, epehajtó, enyhe hashajtó, tisztítja a májat, a lépet és a vesét.

Hatóanyagai: a gyökérben fruktóz, inulin, pektin, cseranyagok, tejnedv, gyanta, intibin, pentozán, kolin, gumi található, a hajtásban pedig inulin, fruktóz, kolin, gyanta, cianidin származék és keserű anyag.

Népies neve: katángkóró, cikória, mezei kék liliom, bodácskóró, nagyapó füve, napranéző

Angol neve: common chicory

Hasznos része: A mezei katáng gyökere és virágja felhasználható. hajtásvége is.

Mezei Katáng története:

Az antik gyógyászatban is elterjedt növény volt, nemcsak ismerték és megbecsülték, hanem rendszeresen alkalmazták is, főleg emésztéssel kapcsolatos problémák orvoslására.

Galénosz, akit a „gladiátorok orvosának” neveztek, előszeretettel használta a katángkórót máj-és gyomorproblémák felmerülésekor, az ókori egyiptomiak körében pedig konyhanövénykén terjedt el.

A kelta mítoszvilág egyik legismertebb karakteréhez, Freya istennőhöz kapcsolható.

Freya a szerelem, a szexualitás és a termékenység Ván istennője a skandináv mitológiában.

Legtöbbször erdei macskák által húzott szekerén ábrázolják, alakja többször felbukkan a legendák alapját képező Edda-énekekben.

Házastársa Odr, akivel két közös lányuk született. A mítosz szerint Freya istennő az út mentén várta haza urát, s közben aranykönnyeket hullatott.

Ezeknek a könnyeknek a nyomán nőtt ki a földből a mezei katáng, ami így a hűség, a barátság és a megértés szimbólumává vált.

A népi gyógyászat a mezei katángot használta étvágytalanság ellen, de népszerű volt vizelethajtó hatása miatt is.

Egy angol népmese fontos elemét is képezi, ami szerint a katángkóró virágának szép színét egy kedvese után síró leány szemének színe miatt kapta.

Gyökeréből kávépótlószer készíthető, ezért külön erre a célra nemesítették a cikóriakatángot (Cichorium intybus var. sativum), ami a mezei katáng egyik alfaja.

Főként a világháborúk éveiben vették nagy hasznát a cikóriakatángnak, hiszen akkoriban a kávé méregdrága és fellelhetetlen árucikknek számított, a cikóriakávé viszont könnyen és olcsón előállítható volt. 

Mezei katáng gyűjtése, szedése, tárolása:

A katángkóró részeit különböző időintervallumokban érdemes gyűjteni.

A gyökérzetét tavasszal és ősszel, a magját kora ősszel, száraz, meleg időben ajánlott szüretelni, leveleit, virágát és szárát azonban folyamatosan szedhetjük tavasztól egészen késő őszig.

A szedést követően szárítást igényel napfénytől védett helyen.

Katángkóró botanikai leírása:

Ázsia nyugati területein, Európában és Afrika északi részén őshonos, de manapság már a világ legtöbb részén megtalálható.

A fészkesek (Asteraceae) családjába tartozó, évelő növény. Kedvelt élőhelyei az útmenti árkok, a legelők és az árterek.

Gyökértörzse rövid és függőleges, szára pedig magas és merev. Tőlevelei kacúrosak, a szárlevelei pedig tojásdadok és gyakran szélesedők.

A virágok a felső levelek hónaljában képződnek egyenként vagy kettesével, színük pedig lehet kék, rózsaszín vagy fehér. Termése kaszattermés.

Előszeretettel ültetik virágórákba, hiszen a mezei katáng meghatározott időben, a reggeli órákban nyílik, és 5 óra múlva be is zárul.

Ez Magyarországon nagyjából reggel 6 órát jelent.

Felhasználhatósága
Katángkóróból készített borogatás segítségével lelohasztható a végtagok dagadása, friss levének felhasználásával pedig kezelhetők a gyulladt, mérges pattanások, gyógyíthatók a kelések és az elfertőződött felszíni sebek is.

Kamillával és szemvidító fűvel kombinált forrázatával borogatható a szemkörnyék ödémás feldagadása, a szem kivörösödése és a kötőhártya gyulladása.